|
Via deze nieuwsbrief houden we je 4 keer per jaar op de hoogte van het laatste nieuws rondom het thema agroforestry en het Agroforestry Netwerk Nederland. De nieuwsbrieven worden opgesteld door steeds een ander kernteamlid van het ANN. Deze keer is de nieuwsbrief samengesteld door het Netwerk Voedselbosbouw. Voedselbossen zijn agrarische ecosystemen met de gelaagde structuur en diverse soortensamenstelling van een natuurlijk bos. In een voedselbos groeien hoofdzakelijk meerjarige planten, bomen en struiken, die eetbare of anderszins bruikbare producten leveren. Voedselbosbouw als vorm van agroforestry vertegenwoordigt een natuurlijke en holistische benadering van landbouw, waarin productiviteit, duurzaamheid en biodiversiteit hand in hand gaan. Voedselbossen zijn allerminst een nieuw fenomeen. Op verschillende plaatsen in de wereld zijn voedselbossen te vinden die al vele honderden jaren functioneren. |
|
|
|
|
|
Nieuws van het Netwerk Voedselbosbouw Even voorstellen: de Communities of Practice Het Netwerk Voedselbosbouw heeft een aantal Communities of Practice (CoP’s) onder haar hoede. Stichting Voedselbosbouw verzorgt de inhoud en de coördinatie. De CoP’s zijn groepen voedselbosprofessionals die kennis en ervaring uitwisselen. Voedselbosbouw is immers een jonge tak van sport waarin pioniers experimenteren en ván en mét elkaar leren. We hebben intussen vier grotere CoP’s: voedselbosboeren, kwekers, ontwerpers, afzetpartners. Daarnaast is er nog een kleinere groep rond oogsttechnieken. De vier grote CoP’s hebben minimaal twee jaarlijkse bijeenkomsten, meestal rond een bepaald thema. Enkele thema’s die al de revue zijn gepasseerd: hoe omgaan met droogte in de zomer, hoe aanplanten in een doorweekt perceel, hoe de bodemvruchtbaarheid bevorderen, welke cultivars voor welke grondsoort, hoe oogsten bundelen, de zin en onzin van een voedselboskeurmerk. Tijdens de bijeenkomsten worden inzichten uit onderzoeken en praktijk gedeeld en komt soms een externe spreker langs. De locatie van de bijeenkomsten varieert, vaak zijn we te gast bij één van de deelnemers en kunnen we “in andermans keuken meekijken”. De CoP’s bieden op die manier een laagdrempelig platform om tips en advies te delen. Voorlopig is het aantal deelnemers erg overzichtelijk. Wanneer voedselbosbouw verder groeit en meer professionals willen deelnemen, zullen er wellicht regionale afdelingen van de CoP’s ontstaan. Behoor je tot één van bovenstaande beroepsgroepen en wil je ook graag aansluiten bij één van de CoP’s? Stuur een bericht naar stichting@voedselbosbouw.org en we nemen contact met je op.
|
|
|
|
|
Technologie in voedselbossen bij aanplant en oogst Woensdagmiddag 19 juni was de eerste online kennissessie van 2024 van het Netwerk Voedselbosbouw Nederland. Met ruim 180 aanmeldingen was de belangstelling opmerkelijk groot. Een mooi bereik voor een onderwerp dat normaliter niet meteen tot de harten van voedselbosliefhebbers spreekt. Jan Fock en Jore Wisse trapten af met een presentatie over hun aanpak van de aanplant en monitoring bij een hectare voedselbos van Stichting Juniper. Jan en Jore hebben al doende ervaring opgebouwd en een doe-het-zelf oplossing ontwikkeld. Hun belangrijkste les: het vastleggen van GPS coördinaten van plantgoed vormt de basis voor al het andere wat je later wil meten. Erik Rietjes van Food Forest Factory heeft met zijn team al verschillende voedselbossen en agroforestry-projecten ontworpen. QGIS-technologie wordt al vanaf de tekentafel toegepast en niet alleen voor ontwerp, maar ook voor plantenbestellijsten toegepast en vervolgens vormt het de basis hoe je in het veld op de exacte plaats kunt aanplanten en minutieus de inboet(plantuitval) kunt bijhouden. De digitale ontwerpen worden ook bijzonder gewaardeerd door grondverzetbedrijven (bij aanleg van poel of swales bijvoorbeeld). Technologie kan dus behoorlijk ontzorgen bij het ontwerp en de aanleg van een (grootschalig) voedselbos. Marius Monen, programmamanager robotisering voor duurzame landbouw bij AVANS, sloot de presentatieronde af met vergezichten over robotisering van de oogst in voedselbossen. Marius is van het “out-of-the-box” denken, hij droomt van kleine, behendige robots en machines die makkelijk hun weg vinden in een biodivers voedselproductiesysteem. Dus geen logge en zware standaard landbouwmachines zoals we die nu kennen. Marius benadrukte ook dat mensen en robots kunnen samenwerken bij het oogsten en dat we robots en technologie kunnen en moeten gebruiken om de landbouwtransitie te versnellen en versterken. Alle presentaties en een opname van deze kennissessie zijn te vinden op de website van Netwerk Voedselbosbouw. Bekijk de items hier → |
|
|
|
|
|
Leidraad voor het maken van een succesvol voedselbos bedrijfsplan |
Voedselbossen zijn een goed voorbeeld van intensieve agro-ecosystemen waarbij economie en ecologie hand in hand gaan. Voedselbossen kunnen zo worden ontworpen dat ze zich vanaf het begin, met steeds minder extra input, blijven ontwikkelen volgens een natuurlijke opvolging. Voedselbossen vervullen, net als natuurlijke bosecosystemen, een breed scala aan ecosysteemdiensten.
Voedselbossen kennen een zeer hoge biodiversiteit, leggen CO2 vast in de bomen en bodem, leggen stikstof vast en maken het beschikbaar voor gebruik en vangen fijn stof op. Ze dragen bij aan de watervasthoudendheid van de bodem en vormen een zeer klimaat robuust systeem. Veel mensen willen daarom starten met een eigen voedselbos en daar ook steeds vaker een deel of hun gehele inkomen uithalen. De handleiding is ontworpen door Stijn Heijs van de Stichting Voedselbosbouw om mensen een stappenplan te bieden voor het opstellen van hun eigen bedrijfsplan voor hun voedselbos.
|
|
|
|
|
|
|
|
Versie 5.0 van de rekentool voor voedselbossen is beschikbaar De nieuwste versie 5.0 van de rekentool voor voedselbossen voor is nu beschikbaar in de agroforestry kennisbank. Deze vernieuwde versie biedt nog meer mogelijkheden om de financiële haalbaarheid van (agrarische) voedselbossen nauwkeurig te analyseren en optimaliseren. Met verbeterde functies en extra opties sluit versie 5.0 nog beter aan op de behoeften van zowel beginnende als ervaren agroforestry-specialisten. De rekentool voor voedselbossen is een tool waarbij de financiële haalbaarheid van een (agrarisch) voedselbos inzichtelijk wordt gemaakt. In de nieuwste versie, 5.0, is een flinke professionaliseringsslag gemaakt en zijn er een aantal belangrijke elementen toegevoegd:
- Je kunt nu rekening houden met plukprestaties bij mechanisatie.
- Je kunt nu werken met een gefaseerde aanplant.
- Je kunt gebruik maken van een ‘gemiddelde’ voedselbos plantlijst.
- Er worden indicatoren berekend waarmee je in een oogopslag inzicht krijgt in de architectuur van het voedselbos.
- CO2 verwaarding, die in potentie een grote rol kan spelen in de financiële haalbaarheid van een voedselbos is expliciet gemaakt.
- Er is nu een oogstkalender, waarmee duidelijk wordt welke opbrengst en welke arbeidsbehoefte een voedselbos ondernemer kan verwachten, door het seizoen en door de jaren heen.
- Er is ook een samenvatting toegevoegd die het makkelijker maakt voor ondernemers om de uitkomsten van de rekentool te gebruiken voor een businesscase of projectplan.
|
|
|
|
|
Nieuws vanuit de provinciale agroforestry netwerken LTO voorzitter Ger Koopmans (links) bracht deze week een bezoek aan Janmiekeshoeve in het Brabantse Mariahout, samen met ZLTO-project expert Willem Hendriks (rechts). Koopmans toonde interesse in het agroforestrysysteem van John Heesakkers (midden). Sinds 2020 heeft hij zo`n 14000 bomen en struiken aangeplant, waaronder tamme kastanje, hazelaar en appel. Deze rijen combineert hij onder meer met eenjarige gewassen als lupine (Foto: Maarten Valk / Social Mania). Het Agroforestry Netwerk Nederland is het een landelijk netwerk over agroforestry. Daarnaast zijn er ook provinciale netwerken. Deze netwerken bestaan uit een trekker met een groter of kleiner team van boeren, ontwerper(s) en bedrijfskundige(n). Deze netwerken worden voornamelijk gefinancierd door provincies, maar ook ondersteund vanuit het Agroforestry Netwerk Nederland. Vergroten bekendheid bomen voor de landbouw Wij hebben met het Agroforestry Netwerk Nederland de 10e post op LinkedIn geplaatst als onderdeel van een reeks van 26 berichten, interessant en bedoeld voor mainstream boeren. We willen jullie als lezers van deze nieuwsbrief vragen mee te helpen aan het vergroten van de bekendheid van het nut van bomen voor de landbouw. Met het Agroforestry Netwerk Nederland posten we een reeks “Bomen op mijn land” van 26 berichten op onze LinkedIn pagina. Hiermee willen we laten zien dat bodems een positieve uitwerking hebben op diergezondheid en landbouwkwaliteit. De berichten zijn te herkennen aan de oranje titel in de foto bij het bericht. Voorbeelden van de berichten zijn: • Bodems dragen bij aan een actief schimmelnetwerk • Bodems als win-win voor het moderne landbouwbedrijf • De invloed van bomen op de waterhuishouding Voel je vrij deze posts te delen met mensen of organisaties voor wie deze informatie relevant kan zijn. Dit is natuurlijk geheel vrijblijvend en ook alleen als je achter de inhoud kunt staan. Bedankt namens de leden van het Agroforestry Netwerk Nederland Nieuwe bedrijfsplannen voor Agroforestry beschikbaar vanuit provincie Utrecht Agroforestry (het doelbewust integreren van bomen/struiken met gewassen en/of vee op landbouwgrond) groeit, de afgelopen jaren zijn er meerdere boeren gestart met agroforestry. Daarom is in februari 2024 een officiële start gegeven aan het Agroforestry Netwerk Utrecht met een drukbezochte startbijeenkomst. Het netwerk heeft als doel boeren en andere belanghebbenden te informeren over agroforestry en te motiveren tot het implementeren van agroforestry in de praktijk. Unieke Kans voor Boeren Boeren in de provincie Utrecht kunnen nu profiteren van op maat gemaakte agroforestry bedrijfsplannen, ontwikkeld door een pool van ervaren adviseurs van het Agroforestry Netwerk Utrecht. Dankzij de financiële steun van de Provincie Utrecht, inclusief de opnieuw opengestelde plantgoedsubsidie, kunnen deze plannen kosteneffectief worden geïmplementeerd. Boeren die geïnteresseerd zijn in agroforestry kunnen een vrijblijvend intakegesprek aanvragen met Bram Wendel, de coördinator van het Agroforestry Netwerk Utrecht. Tijdens dit gesprek worden de specifieke wensen en behoeften van de boer besproken en wordt eventueel een match gemaakt met een ervaren adviseur om een op maat gemaakt bedrijfsplan te ontwikkelen. Over het Agroforestry Netwerk Utrecht Het Agroforestry Netwerk Utrecht is opgericht om boeren te ondersteunen bij de implementatie van agroforestry. Het netwerk biedt kennis, advies en financiële steun om de overgang naar duurzame landbouwmethoden te vergemakkelijken. In juli 2024 is de plantgoedsubsidie weer geopend en is er financiële steun vanuit de provincie voor het ontwikkelen van 20 nieuwe bedrijfsplannen voor agroforestry. Grijp deze kans voor je bedrijf. Meld je aan voor een intakegesprek bij Bram via E-mail: Bram@boeren-bos.nl of telefoon: +31 (0) 6 28 34 50 10. Vervolgens zal hij, uit een pool van ervaren adviseurs, de beste match maken om een op maat gemaakt bedrijfsplan te ontwikkelen. Een intakegesprek is vrijblijvend end. en Bram denkt graag mee wat en wie bij jou past. |
Neem contact op met Bram → |
|
|
|
|
|
Nieuws van de Taskforce Wet- en Regelgeving Dialoogsessies Na het succes van vorig jaar, organiseren we als Agroforestry Netwerk Nederland ook dit jaar weer dialoogsessies tussen boeren en beleidsmakers. Door samen in gesprek te gaan over bijvoorbeeld agroforestry in open landschap zoeken we naar concrete oplossingen om verder te komen. Vooralsnog staan er twee sessies op de planning in samenwerking met Wij.land (23 oktober) en de PPS Agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit (21 november). Meer informatie hierover is straks te vinden onder agenda op de website. |
Bekijk de agenda → |
|
|
|
|
|
Nieuws van de werkgroep Marktvraag en Verdienvermogen Agroforestry in eigen land krijgt steeds meer aandacht vanuit de markt Een toenemend aantal inkopers en verwerkers van voedsel verdiept zich in het boerenbedrijf waaruit hun ingrediënten komen. De definitie van wat waardevol voedsel is verandert stap voor stap. Voedingswaarde op het bord en ecowaarde in het veld versterken elkaar. Boerenbedrijven die voedselproductie en natuurherstel samen weten te laten gaan krijgen steeds meer aandacht. Inkopers van verschillende organisaties werken samen met MVO Nederland aan het inkopen bij boerderijen die deze overstap aan het maken zijn of al gemaakt hebben. Toepassen van Agroforestry is een van de maatregelen die deze boerenbedrijven daarvoor inzetten. Inkopers van onder andere cateraars en groothandels bezoeken agroforestry boerderijen en verkennen mogelijkheden voor afname op schaal. Crisp neemt na bedrijfsbezoeken inmiddels gericht af bij Zonnegoed en Botmas, van gezonde grond. Soms worden kleine eerste stappen groot. Nu er meer dan 20.000 broodjes Utrecht verkocht zijn wordt ook aan een broodje Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam gewerkt. Een groep geïnteresseerde inkopers waaronder die van het Radboud UMC en Universiteit Nijmegen bezocht recent de Biesterhof om het broodje Nijmegen handen en voeten te geven. In Rotterdam werd landzicht bezocht en in Amsterdam Fruittuin van west. Omdat zien en proeven zo belangrijk is organiseren we op 8 oktober in Kamerik de inspiratiemarkt lekker natuurlijk. Hier brengen we natuurinclusieve boeren met hun producten samen met een grote diversiteit aan inkopende organisaties. Elke boer en elk product vertelt het verhaal net weer anders. De verwachting is dat de aansprekende diversiteit van deze verhalen en de veelheid aan al beschikbare natuurwaardevolle producten de nodige inkopers over de streep zal gaan trekken. De interesse voor agroforestry in eigen land is ook overgewaaid naar financiële instellingen. Op 18 augustus namen Lonneke Hellenmondt, Hans Pleij en Nina van der Giessen van de Rabobank deel aan een werksessie van de werkgroep verdienvermogen van het Agroforestry Netwerk Nederland. Ze presenteerden hoe Rabobank de overstap naar agroforestry voor boeren wil helpen. Ze richten zich daarbij op het aanbieden van passende financieringsoplossingen, het mogelijk maken van vergoedingen voor koolstofopslag op een schaalbare en dus goedkope wijze en het verhogen van de vraag naar producten (en daarmee de prijs). Middels onder andere aangepaste aflossingstermijnen, rentekorting en verbetering van kosten en baten berekening wordt de financierbaarheid van hoogdiverse agroforestry dichterbij gebracht. De Rabobank is niet de enige geïnteresseerde bank. Vanuit Triodos namen Vincent De Leijster (Impact controller) en Vidar Bakker (agrarisch relatiebeheerder) deel aan de discussie. |
|
|
|
|
|
|
Algemeen Agroforestry nieuws |
|
|
|
|
|
|
Filmtour Bomen op mijn Land |
De film 'Bomen op mijn land' volgt pioniers in agroforestry in België en Noord-Frankrijk. Filmmaker Joris van der Kamp documenteerde gedurende vier seizoenen hoe het integreren van bomen en struiken in landbouwsystemen niet alleen de biodiversiteit en voedselzekerheid kan herstellen, maar ook bijdraagt aan een betere levenskwaliteit.
De film schetst een levendig portret van boerenfamilies die natuur en landbouw dichter bij elkaar brengen, en laat zien hoe agroforestry zowel de duurzaamheid als de economische veerkracht van agrarische bedrijven kan versterken.
De agroforestry film bomen op mijn land is de afgelopen maanden in binnen- en buitenland vertoond. Van boerenerven tot provinciehuizen en van België tot China. Ook voor de komende maanden zijn er vertoningen gepland.
Benieuwd of de film ook bij jou in de buurt draait? Kijk voor meer informatie op onze
website. Als je de film wilt vertonen, stuur dan een mailtje naar:
agroforestrynetwerk@rvo.nl. Wij nemen hierna contact met je op.
|
|
|
|
|
|
|
|
Agroforestry baanbrekers ook in 2024 weer in het zonnetje |
Op 8 oktober trappen we de agroforestry baanbreker verkiezing van 2024 af. Maar eerst nog even stilstaan bij de winnaars van 2023 en hun reis-prijs. Jan en Marie Louise van de Kwaalburgse Hoeve zijn op reis gegaan naar Tsjechië. Op de Euraf bijeenkomst in Brno hebben ze met hun verhaal en ervaringen de Nederlandse Agroforestry mooi op de kaart gezet. Ze genoten tijdens de trip van het diverse boerenlandschap rondom Brno en het uitwisselen van ervaringen met de vele aanwezige agroforestry boeren en specialisten uit heel Europa. Twee inzichten die Jan en Marie Louise jullie graag mee wilden geven.
- “Boeren door heel Europa ervaren problemen zoals veranderende weersomstandigheden en de onzekerheden en uitdagingen die daar uit voortvloeien. Het positieve is dat door vrijwel iedereen agroforestry gezien wordt als een systeem dat een belangrijke rol heeft bij de oplossing of mitigatie van klimaat- en bodemproblemen en het versterken van biodiversiteit”
- “De vermarkting van de producten moet beter. Overheden en de EU zouden daarbij een grotere rol moeten gaan spelen. Producten zijn uniek door de manier van produceren maar worden ( nog ) niet als zodanig gezien in de markt dus hangt er geen eerlijk prijskaartje aan.”
Ook de vier mannen van het Kuinderbos collectief gingen samen op pad. Zij reisden na een inspirerende rondleiding op natuurinclusieve boerderij Bio in de polder naar België. Daar werden ze warm ontvangen op bioboerderij de Zwaluw en vleesvee boerderij Hierford. Op het kantoor van ILVO kregen ze een aanvullend overzicht van agroforestry onderzoek en praktijk in België. Het gezellig samenzijn in de avonden was leerzaam door alle natuur, bomen en niet te vergeten bierkennis van boswachter Harco. Op Hierford ging het roer om nadat zoon Johan het overnam van zijn ouders. Tijdens hun bezoek zien de Kuinderbossers het resultaat. Hagen, bomen en dieren die ook in nabije natuurgebieden mogen grazen. Na het bezoek aan 4e generatie bioboerderij de Zwaluw heeft het collectief besloten om ook individuele fruitbomen voor schaduw te gaan planten. De hele dag schaduw voor de dieren en een mooie versterking voor de soortenrijkdom op het perceel. Boswachter Harco heeft ter plekke besloten om het plantgoed daarvoor te gaan selecteren en beschikbaar te stellen. Een opmerking uit het hart van Gerard Keurentjes, “De heggen als perceelafscheiding vielen me op, dat doen we veel te weinig in Nederland”.
Wil jij meedingen naar de titel van baanbreker van 2024? Vanaf 8 oktober kun je je inschrijven via de website van Agroforestry Netwerk Nederland. Op 5 december worden de prijzen uitgereikt tijdens het online jaarevenement van Agroforestry Netwerk Nederland.
|
|
|
|
|
|
|
|
Agroforestry Netwerk Nederland organiseert opnieuw het jaarlijkse online evenement |
Ben jij er dit jaar (weer) bij? Op 5 december 2024 organiseert het Agroforestry Netwerk Nederland (ANN) een online evenement. Het Agroforestry Netwerk Nederland bundelt kennis en ervaring en werkt aan het versnellen van agroforestry in Nederland. Onze visie is een landschap waarin agroforestry een alom erkende en toegepaste vorm van natuurinclusieve landbouw is. Dit jaar houden we net als vorig jaar een online evenement, waarin we laten zien welke stappen het netwerk het afgelopen jaar gezet heeft en natuurlijk worden baanbrekende agroforestry ondernemers in het zonnetje gezet!
Doelgroep: boeren, onderzoekers, beleidsmedewerkers en voor ieder ander die geïnteresseerd is in Agroforestry.
Datum: 5 december 2024
Tijd: 13:00 – 15:00 uur
Houd de website in de gaten voor meer informatie!
|
|
|
|
|
|
|
|
Oproep: Deel je agroforestry-evenementen en werkgroepen |
Organiseer je een bijeenkomst, werkgroep of evenement rondom agroforestry? Wij nodigen je uit om deze met ons te delen! Stuur de details naar agroforestrynetwerk@rvo.nl, zodat we jouw evenement kunnen toevoegen aan de agenda op onze website. Zo zorgen we samen voor meer zichtbaarheid en verbinden we de agroforestry-gemeenschap.
We kijken uit naar jullie inzendingen!
|
|
|
|
|
|
|
|
Agenda |
Houd de agenda op onze website in de gaten om te kijken welke bijeenkomsten bij jou in de buurt worden georganiseerd. |
|
|
|
|
|
MVO Inspiratiemarkt: Lekker natuurlijk 8 oktober - Kamerik
Steeds meer boeren en voedselproducenten laten zien dat het mogelijk is om op een natuurlijke manier heerlijke producten te maken. En gelukkig maar, want dat is essentieel voor het herstel van onze natuur en biodiversiteit. Benieuwd? Ontdek het op de Inspiratiemarkt: Lekker natuurlijk. Hier leer je alles over innovatieve en duurzame landbouwmethoden die de natuur en maatschappij ten goede komen - en ondertussen proef je het lekkerste van de natuur. |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Agroforestry excursie naar pioniers in Brabant 8 oktober - Uden
Benieuwd hoe agroforestry er in de praktijk uitziet op diverse bedrijven die al een flink aantal jaren geleden gestart zijn met pionieren met agroforestry op grotere schaal? Tijdens deze excursie stellen 2 nationale voorlopers in provincie Noord-Brabant hun deuren voor ons open. |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Online bijeenkomst over (invasieve) exoten in een voedselbos 9 oktober - Online
Voedselbossen zijn een nieuwkomer in het Nederlands landschap. Vol interessante nieuwe soorten bomen, struiken en planten die eetbaar zijn en het goed blijken te doen in ons klimaat en op onze bodemsoorten. Maar, die nieuwe soorten roepen natuurlijk ook vragen op. Gaat dat wel goed samen met de inheemse natuur? Zitten er geen zogenaamde invasieve soorten bij? Er circuleren inmiddels ettelijke rapporten, lijsten en adviezen waardoor de beleidsmakers soms letterlijk door de bomen het invasieve bos niet meer kunnen zien. Deze kennissessie behandelt alle aspecten van deze problematiek. De ecologische kant en de beleidstechnische -. |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Bijeenkomst: Dubbeldoel bomen in de uitloop van kippen 10 oktober - Lunteren
Pluimveehouders opgelet! Ben jij als kippenhouder benieuwd naar de mogelijkheden en uitdagingen voor de aanplant van bomen in jouw uitloop? De afgelopen jaren hebben verschillende pluimveehouders gewerkt aan het welzijn van hun kippen door dubbeldoel bomen aan te planten in de uitloop. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de ervaringen, successen en uitdagingen met elkaar. |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Natuurlijke voeding en beschutting voor varkens door agroforestry 10 oktober - Nieskes Erf, Heino
Agroforestry’, een hip modewoord of kunnen we er écht iets mee in de toekomst? Kan het aanplanten van bomen en struiken voor buitenvarkens van belang zijn? VKON organiseert een bijeenkomst met ervaringsdeskundigen op het gebied van Agroforestry om dit nader te onderzoeken. |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Workshop: Syntropische landbouw – wat en hoe 18 oktober - Sint Michielsgestel
Ervaar het zelf! Tijdens een hele dagworkshop krijg je de kans om de syntropische landbouwmethode van dichtbij te ontdekken. Leer in de ochtend de achterliggende principes van syntropie en bezoek in de middag het voedselbos Den Food Bosch. |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Workshop: je jonge voedselbos gezond beheren - do’s en dont’s 8 november - Bennekom
Een jong voedselbos vraagt om de juiste aandacht. Hoe zorg je ervoor dat de aanplant in je jonge voedselbos gezond groeit en bloeit? Wat kun je beter wel of juist niet doen? Op deze dag duiken we samen in de wereld van jonge planten, bodem, water, en alles wat zich in jouw voedselbos aandient. |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Workshop: Praktisch planten in agroforestry 12 november - Raalte
Agroforestry Netwerk Overijssel organiseert een praktische training op Erve Westenenk in Raalte over aanschaf, aanplant en onderhoud bomen. Samen met Vincent Overgoor gaan we aan de slag om praktische ervaring op te doen in het planten van bomen en struiken in een nieuw agroforestry-systeem op erve Westenenk. Het doel is dat de deelnemers na deze middag met de voeten in de klei (zand) zelf eigen handig het plantwerk op eigen terrein kunnen gaan doen. |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Online event: ontwikkelingen Agroforestry Netwerk Nederland 5 december - online
Het Agroforestry Netwerk Nederland bundelt kennis en ervaring en werkt aan het versnellen van agroforestry in Nederland. Onze visie is een landschap waarin agroforestry een alom erkende en toegepaste vorm van natuurinclusieve landbouw is. Dit jaar houden we net als vorig jaar een online evenement, waarin we laten zien welke stappen het netwerk het afgelopen jaar gezet heeft en natuurlijk worden baanbrekende agroforestry ondernemers in het zonnetje gezet! |
|
|
|
|
|
Lees meer → |
|
|
|
|
|
Activiteiten op maat |
Om je op de hoogte te houden van toekomstige bijeenkomsten en andere relevante activiteiten, zullen we je gegevens (voornaam, achternaam en e-mailadres) delen met de kernteamleden van Agroforestry Netwerk Nederland. Als je liever geen uitnodigingen en updates ontvangt, kun je je op elk moment afmelden door een e-mail te sturen naar agroforestrynetwerk@rvo.nl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|